Mijn favorieten

Omgevingswet vanaf 1 juli 2022 in werking

Per1 juli 2022 lijkt het dan eindelijk zover te zijn: de Omgevingswet dient in
werking te treden. De invoering betreft één van de grootste wetswijzigingen sinds de laatste
aanpassing van de grondwet. 

Met de Omgevingswet worden de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigd en samengevoegd waardoor meer dan 25 wetten, 60 AMvB’s en 75 ministeriële regelingen (gedeeltelijk) komen te vervallen. De wet zal bestaan uit 6 'kerninstrumenten': de omgevingsvisie, het programma, de algemene rijksregels, decentrale regels (oa. het omgevingsplan en de omgevingsverordening), de omgevingsvergunning en het projectbesluit.

Het zal zodoende eenvoudiger en financieel gezien voordeliger worden om ruimtelijke projecten te starten, zoals woningbouw of windmolenparken.


Op grond van de Omgevingswet wordt iedere gemeente geacht één omgevingsplan (onder meer vervanger van het huidige bestemmingsplan) vast te stellen voor de fysieke leefomgeving. Gemeenten hebben tot 31 december 2029 om het omgevingsplan op te stellen. Tot die tijd geldt een tijdelijk omgevingsplan waar in de verschillende plannen, besluiten en verordeningen zijn opgenomen die direct voorafgaand aan de inwerkingtreding van de Omgevingswet van kracht waren.

Vanaf 1 juli 2022 zal in dit kader een splitsing gelden voor de huidige (algemene) bouwvergunning. Voor de bouw- en vastgoedsector is relevant dat in de Omgevingswet de bouwactiviteitvergunning wordt opgesplitst in een omgevingsvergunning voor de ruimtelijke omgevingsplanactiviteit en een omgevingsvergunning voor de technische bouwactiviteit.


De Omgevingswet gaat uit van het zogenaamde 'subsidiariteitsbeginsel', hetgeen inhoudt dat bestuurlijke afwegingen en besluitvorming zoveel mogelijk op decentraal niveau zullen moeten plaatsvinden. Er kan hierdoor uiteindelijk ook meer maatwerk worden geleverd.

Voor de werking van de Omgevingswet is het van belang dat elke gemeente over een goed functionerend Digitaal Stelsel Omgevingswet beschikt. Dit digitale systeem zal de huidige toepassingen zoals Omgevingsloket Online, AIM en Ruimtelijkeplannen.nl vervangen. Vanwege een nog niet goed functionerend DSO is men van mening dat 1 juli 2022 misschien toch geen haalbare zaak zal zijn.